Müzik eğitiminin çocuklara faydalarını yazmak benim için keyifli olduğu kadar zorda. Hep güzel şeyler yazacağımı düşünürsek müzisyen olan ben , eşim ve arkadaşlarımı övüyor gibi görünmek istemem. Şaka bir yana okuduğunuz zaman sizde çevrenizde çocukluğundan beri müzikle uğraşmış , müziğe gönül vermiş kim varsa onu düşünün , haklı olduğumu anlayacaksınız.
Küçük yaşlarda başlayan sağlıklı ve doğru yönlendirilmiş bir müzik yaşantısı, çocukların gelecek yaşantılarında daha mutlu , daha dengeli ve daha başarılı olmalarını sağlayacaktır. Müziğin coşkusunu yaşayan çocuklar sevmeyi öğrenir; insanları sever, doğayı sever , hayvanları sever kısacası yaşamı sever. Burada sadece müzik eğitiminden bahsetmediğimi özellikle belirtmek isterim. Anne karnından itibaren çocuğunuzun kaliteli müzik dinlemesine özen göstererek sağlıklı ve doğru yönlendirilmiş bir müzik yaşantısını siz başlatabilirsiniz.
Müzik etkinlikleri ,çocukların ses ve ritimleri tanımalarına; duygu ve düşüncelerini müzikli drama ve dans yoluyla ifade etmelerine; paylaşma, bir gruba ait olma, güven ve başarı duygusu kazanmalarına sebep olur.
Bu kadar çok ve güzel kazanım nasıl bir araya geliyor dersiniz? Çocukların müzik etkinliklerinde mutlu zaman geçirmeleri ve akran ilişkisi ile sağlıklı bir öğrenme süreci yaşamaları ile tabii ki. Farkında olmadan deneyimledikleri birçok duygu ve davranışın muhteşem sonuçlarından bahsediyorum.
Konuya bilimsel bir takım farklı faydalardan bahsederek devam etmek gerekirse , araştırmacılar erken yaşlarda başlayan müzik eğitiminin , çocukların uzamsal ve matematiksel olarak da akıl yürütebilmesini sağladığı , dolayısı ile de ileride matematik performanslarını olumlu etkileyeceğini ifade etmektedirler. Daha hızlı ve etkili bir zihinsel gelişim için çocuklarda uzun yıllar enstrüman eğitimi önerilmektedir. Müzik, beyinsel uyarıcı niteliği taşıdığından , zihinsel yeteneklerini harekete geçirmektedir. Bu yüzden müzik , daha güçlü beyin faaliyetleri için etkili bir araç olarak kullanılmaktadır.
Ancak benden tavsiye isterseniz bu bilimsel araştırmalara pek kafayı takmamak lazım. Ben müzik eğitiminin bedensel ya da beyin gelişiminden daha çok ruhsal gelişim için olmazsa olmaz olduğunu düşünenlerdenim. Her çocuğun mutlu , kendisiyle barışık , başkalarının mutluluğunu düşünen , başkalarının düşüncelerine değer veren , kendisiyle beraber herkesin yaşamına saygılı , içinde bulunduğu toplumun üretken ve yaratıcı bir üyesi olarak yetişebilmesi için ruhsal gelişimine katkı sağlayacak zamanların peşinden koşmak gerekir.
Özetlemek gerekirse yaşamdan zevk alan , yaratıcı düşünce güçleri gelişmiş , mutlu bireyler yetiştirmek için evde baş başa geçirdiğiniz zamanlara , hafta sonu atölye programlarınıza müzik etkinliklerini mutlaka dahil edin. Platon’a göre müzik; bir eğlence aracı değil , güzellik ve iyilik aracıymış.
Sevgiyle , müzikle dolu günler dilerim.
İlknur Diyar